Published On: февруари 18, 2022Categories: Вести

На 18.02.2022 година Агенцијата за заштита на личните податоци преку платформата ZOOM спроведе „Посебна обука за заштита на личните податоци“, наменета за претставници на Македонска асоцијација на новинари (МАН).

За време на обуката беа елаборирани новините од Законот за заштита на личните податоци, начелата, правата и обврските на контролорите и сите обврски кои треба да се исполнат за контролорите да го усогласат своето работење со прописите за заштита на личните податоци.

Воедно, на обуката беше даден акцент на процесот на балансирање при обработката на лични податоци и слободата на изразување и информирање, како и исклучоците во однос на обработката извршена за новинарски цели.

Обуката беше спроведена on-line поради состојбата со Ковид 19 вирусот, а се со цел заштита на здравјето на учесниците на обуката.

Слични вести

Погледни ги сите
  • Во пресрет на Европскиот ден за заштита на личните податоци […]

    Прочитај повеќе
  • Агенцијата и оваа година го одбележува „28 јануари–Европскиот ден за […]

    Прочитај повеќе
  • Покана

    Прочитај повеќе